Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν σήμερα είναι ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέες δομές στο σώμα μας, που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε. Μία από αυτές τις ανακαλύψεις, που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ότι κάποιοι μικροσκοπικοί μύες που βρίσκονται στη βάση του κρανίου συνδέονται με το περίβλημα του εγκεφάλου και εμπλέκονται στη δημιουργία πονοκεφάλων. Λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί οι μύες που στηρίζουν το κεφάλι σας και πώς μπορεί να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους; Ας το δούμε καλύτερα.
Οι υπινιακοί μύες βρίσκονται κάτω από το πίσω μέρος του κεφαλιού (ινιακό οστό) και καλύπτουν τους πρώτους αυχενικούς σπονδύλους. Όπως βλέπετε στην εικόνα είναι αρκετά περίπλοκοι:
Μπορείτε εύκολα να δείτε πώς αυτοί οι μύες έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να μετακινήσετε το κεφάλι σας σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Στην πραγματικότητα, μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιτάξετε πάνω και κάτω, να αφήσετε να κάμψει πλευρικά το κεφάλι σας, να στρίψετε το κεφάλι σας προς προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά αλλά και να κάνετε οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών των κινήσεων.
Επιπλέον, οι μύες έχουν πολλούς αισθητήρες της θέσης που δίνουν στον εγκέφαλο και κυρίως στην παρεγκεφαλίδα πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται το κεφάλι. Για παράδειγμα, αν το κεφάλι σας βρίσκεται σε 2 μοίρες πλευρική κάμψη προς τα δεξιά και 5 μοίρες σε πρόσθια κάμψη. Όλα αυτά τα δεδομένα πρέπει να συντονίζονται με τις πληροφορίες που προέρχονται από τα μάτια και το έσω αυτί σας. Τι θα συμβεί αν δεν υπάρχει συντονισμός; Τότε θα έχετε ζαλάδα, θολούρα στα μάτια, θα χάνετε την ισορροπία σας ή θα αλλάξει η στάση του σώματός σας.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ορισμένοι νευροχειρουργοί πρόσεξαν ότι, όταν έκαναν τομή στη μέση γραμμή του πίσω μέρους του κρανίου για να αποκτήσουν πρόσβαση στον εγκέφαλο, οι ασθενείς ανέφεραν μετά την επέμβαση ότι οι πονοκέφαλοι τους εξαφανίστηκαν. Όταν έψαξαν βιβλία ανατομίας, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί συνέβαινε αυτό, οπότε μελέτησαν περισσότερο κάνοντας ανατομές σε πτώματα. Αυτό που βρήκαν συγκλόνισε τον ιατρικό κόσμο.
Απέδειξαν ότι δύο από αυτούς τους μικροσκοπικούς μύς στην άνω μοίρα του αυχένα που ονομάζονται ελάσσων οπίσθιος ορθός κεφαλικός και μείζων οπίσθιος ορθός κεφαλικός ήταν πραγματικά συνδεδεμένοι με το περίβλημα του εγκεφάλου! Σκεφτείτε το λίγο για μερικά δευτερόλεπτα. Δύο μικροσκοπικοί μύες, που η λειτουργία τους είναι η μετακίνηση και η στήριξη της κεφαλής, συνδέονται με τον εγκέφαλο! Δημοσίευσαν αυτό το εύρημα σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό και τα νέα ταξίδεψαν γρήγορα.
Τώρα που οι νευροχειρουργοί είχαν βρει αυτή τη νέα σύνδεση, την οποία ονόμαζαν μυομηνιγγική γέφυρα [μτφ. από την αγγλική myodural bridge], είχαν μια εξήγηση για αυτό που παρατήρησαν με τους πονοκεφάλους μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Όταν έκαναν τομή σε αυτούς τους μυς για να αποκτήσουν πρόσβαση στον εγκέφαλο, έκοβαν τη μυομηνιγγική γέφυρα και σταματούσαν το συνεχές τράβηγμα της μήνιγγας του εγκεφάλου. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των πονοκεφάλων.
Κανονικά, η ενεργητική και παθητική συστολή των υπινιακών μυών ενεργοποιεί τη μυομηνιγγική γέφυρα, μεταδίδοντας έτσι δυνάμεις διαμέσου αυτής για να τεντώσει η σκληρά μήνιγγα και να σταθεροποιήσει τον νωτιαίο μυελό. Αποτρέπει δηλαδή την αναδίπλωση της σκληράς μήνιγγας προς τα έσω, κι έτσι εμποδίζει τον μηχανισμό του πόνου.
Ωστόσο, εάν υπάρχει δυσλειτουργία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ή οι υπινιακοί μύες είναι πολύ σφιχτοί, η ανώμαλη ένταση μεταδίδεται στη σκληρή μήνιγγα και υπάρχουν κλινικές εκδηλώσεις όπως είναι ο αυχενογενής πονοκέφαλος.
Αυτό μπορεί να συμβεί από την μακροχρόνια λανθασμένη στάση (απρόσεχτη στάση στο διάβασμα ή μπροστά στον υπολογιστή), την υπέρμετρη κίνηση του αυχένα ή την άρση μεγάλων φορτίων. Επίσης άλλη μια αιτία είναι o τραυματισμός σε τροχαίο ατύχημα (τραυματισμός δίκην μαστιγίου –whiplash injury) ή/και η διάσειση. Τότε οι υπινιακοί μύες αρχίζουν να ατροφούν. Όταν οι μυς ατροφήσουν, η λειτουργία τους διακυβεύεται και η σκληρή μήνιγγα δεν υποστηρίζεται πλέον σωστά, προκαλώντας χρόνιες κεφαλαλγίες.
Η χαλάρωση της ομάδας των υπινιακών μυών είναι μέρος της θεραπείας αυτών των προβλημάτων, αλλά θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το σώμα. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει εύκολα αυξημένη ευελιξία στους λαγονοψοΐτες αμέσως μετά την απελευθέρωση των μυών στο βάθος του αυχένα. Αυτό οφείλεται, πιθανώς, στο γεγονός ότι αυτοί οι μύες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ενορχήστρωση της κίνησης και, επειδή συνδέονται άμεσα με τη σκληρή μήνιγγα, επηρεάζουν όλα τα νωτιαία νεύρα.
Ο εκπαιδευμένος και έμπειρος θεραπευτής ΚρανιοΙερής μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σειρά τεχνικών για να χαλαρώσει αυτούς τους μυς. Θα ψηλαφίσει με μεγάλη ακρίβεια την περιοχή του αυχένα ώστε να φέρει σε επαφή τις ρώγες των δαχτύλων με το μείζονα και ελάσσονα ορθό κεφαλικό, πρώτα από τη μία πλευρά και μετά από την άλλη. Αφού ολοκληρώσει κάθε πλευρά ξεχωριστά, σε μια τρίτη φάση θα εξισορροπήσει τις δύο πλευρές του αυχένα.
Θα πρέπει να είναι αρκετά ευαίσθητος στην προσέγγισή του ώστε να επιτρέπει οποιαδήποτε κίνηση της κεφαλής και ταυτόχρονα να αντισταθμίζει με τα χέρια του τη δύναμη της βαρύτητας. Με αυτό τον τρόπο το κεφάλι θα μοιάζει σαν να βρίσκεται σε κενό αέρος και θα στραφεί προς το μέρος που έχει μεγαλύτερη ένταση. Σταδιακά θα αρχίσει η απελευθέρωση της έντασης μέσω της κινητοποίησης ιστών. Ο θεραπευτής θα παρατηρεί τον ΚρανιοΙερό Ρυθμό καθ΄όλη τη διάρκεια για να γνωρίζει πότε η θέση που έχει πάρει το κεφάλι είναι σημαντική και πότε όχι. Όταν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση, υπάρχει συνήθως μια αίσθηση συμμετρίας, οι ιστοί στην περιοχή του αυχένα είναι πολύ μαλακοί στη ψηλάφηση και συνήθως εκλύεται ζέστη.
Στη συνέχεια θα γίνει χρήση τεχνικών για την αποσυμπίεση του άτλαντα από το ινιακό οστό, καθώς και έλξη του μηνιγγικού σάκου με λίκνισμα και ολίσθηση ώστε να εξαλειφθούν εντάσεις στη σκληρά μήνιγγα. Ανάλογα με την περίπτωση θα γίνει η αποσυμπίεση του σφηνοειδούς οστού από το ινιακό, η ανύψωση του μετωπιαίου και των βρεγματικών οστών, η αποσυμπίεση των κροταφικών οστών ή ακόμα και της κάτω γνάθου, έτσι ώστε να αποκτήσει ελαστικότητα η σκληρά μήνιγγα, ενδοκρανιακά.
Από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε οι θεραπευτές ΚρανιοΙερής μέσα από το στόμα, για τα οστά του προσώπου και για τις δομές του τραχήλου, πάνω, πίσω και κάτω από το υοειδές οστό, ολοκληρώνουν την εργασία στον αυχένα και τη βάση του κρανίου.
Τα αποτελέσματα είναι αμέσως ορατά από τον ασθενή. Συνήθως μετά από μια συνεδρία ΚρανιοΙερής κάποιος θα αισθάνεται αποσυμφόρηση στο κεφάλι και διαφορετική αίσθηση στο βάδισμα και στη στάση του σώματος. Τα συμπτώματα των πονοκεφάλων μειώνονται από την πρώτη εβδομάδα. Μια σειρά θεραπειών θα προταθεί μετά από αξιολόγηση και ανάλογα με την περίπτωση. Ο σκοπός μας είναι να υπάρχει ένα μόνιμο αποτέλεσμα απελευθέρωσης από τον πόνο.
Κλείστε μία συνεδρία με τον Κυριάκο Καραμπατζιάκη, OT, CST, επιστημονικό υπεύθυνο του Upledger Institute Greece. Η κλινική μας είναι ανοικτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ενάντια στη διασπορά του COVID-19.
Καλέστε μας στο 215.535.6688
Ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά εδώ