Στο βιβλίο του Dr. Upledger Εσύ και ο γιατρός μέσα σου αναφέρεται από τον ίδιο ότι “Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία παράγει επίσης έξοχα αποτελέσματα στην ονομαζόμενη ενδογενή κατάθλιψη. Πρόκειται για μια “κατάθλιψη χωρίς αιτία”. Απλώς όλα φαίνονται εντελώς μάταια. Η διάθεση δεν πηγαίνει στο άλλο άκρο, τη μανία, απλώς έχει κανείς τις μαύρες του. Διαπιστώσαμε ότι αυτό το είδος της κατάθλιψης έχει συχνά την αιτία του στο κρανιο-ιερό σύστημα. Υπάρχει μία συμπίεση σε τρία σημεία. Το εύρημα αυτό είναι τόσο σταθερό, ώστε του δώσαμε το όνομα Τρίαδα Συμπίεσης / Κατάθλιψης.”
Ο όρος αυτός περιγράφει τη σχέση και τις επιπτώσεις της συμπίεσης σε τρία οστά
ταυτόχρονα: στο ιερό οστό, στον άτλαντα και στο σφηνοειδές οστό. Ο Dr. Upledger ανακάλυψε ότι όταν ένα από αυτά τα οστά συμπιεστεί συνήθως είναι πιθανό ότι θα ακολουθήσει η συμπίεση και στα άλλα δύο οστά.
Η σχέση μεταξύ αυτών των τριών οστών δεν έγκειται μόνο στις αρθρώσεις. Το ιερό, το ινιακό και το σφηνοειδές συνδέονται μεταξύ τους με μαλακούς ιστούς και συγκεριμένα με τον μηνιγγικό σάκο και το ενδοκρανιακό σύστημα μεμβρανών.
Ξεκινώντας από το κάτω μέρος αυτής της τριάδας, έχουμε το ιερό οστό. Το ιερό έχει σχήμα τριγώνου και σχηματίζει τον ακρογωνιαίο λίθο της λεκάνης. Το ιερό αρθρώνεται με τον πέμπτο οσφυϊκό σπόνδυλο και με τα δύο λαγόνια στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Η φυσιολογική θέση και λειτουργία του ιερού οστού είναι σημαντική τόσο για τη σταθερότητα όσο και για την κίνηση.
Προχωρώντας προς τα πάνω στο σύστημα, φτάνουμε στο ινιακό οστό. Το ινιανό βρίσκεται στη βάση του κρανίου. Οι κόνδυλοι του (ακριβώς πρόσθια από το ινιακό τρήμα) αρθρώνονται με τις αρθρικές επιφάνειες του πρώτου αυχενικού σπονδύλου (άτλαντα).
Λειτουργικά, πρέπει να εξετάσουμε τη σχέση του ινιακού με τον πρώτο (Α1) και δεύτερο (Α2) αυχενικό σπόνδυλο. Η δομή της ατλαντο-ινιακής (Α0-Α1) άρθρωσης επιτρέπει το 50% της κίνησης των αυχενικών σπονδύλων σε κάμψη / έκταση. Η σχέση μεταξύ Α1 και Α2 επιτρέπει το 50% της ικανότητας περιστροφής των αυχενικών σπονδύλων. [5,6]
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία στην ανατομία του τραχήλου έχει μια ανατομική δομή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, η μυο-μηνιγγική γέφυρα (myodural bridge).
Έχει βρεθεί ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ του μείζονος οπίσθιου ορθού κεφαλικού μυός (rectus capitus posterior major), του ελάσσονος οπίσθιου ορθού κεφαλικού μυός (rectus capitus posterior minor), του ελάσσονος λοξού κεφαλικού (obliquus capitus inferior) και της οπίσθιας πλευράς του μηνιγγικού σάκου μέσω μιας πρόσφυσης από συνδετικό ιστό που ονομάστηκε μυο-μηνιγγική γέφυρα.
Αυτός ο σχηματισμός έχει άμεσες επιπτώσεις καθώς η ένταση από τους παραπάνω μυς μεταδίδεται προς τα πάνω και κάτω μέσα στον μηνιγγικό σάκο, αλλά επίσης μεταδίδεται ένταση και μεταφέρονται μοτίβα στρέβλωσης προς τη ενδοκρανιακή σκληρά μήνιγγα. Η μυο-μηνιγγική γέφυρα συμβάλλει στη δημιουργία του αυχενικού πονοκεφάλου [7,8] αλλά επίσης επηρεάζει τον έλεγχο της στάσης του σώματος, τη σταθερότητα του νωτιαίου μυελού και τον έλεγχο της τάσης στο μηνιγγικό σάκο από την παρεγκεφαλίδα.
Το τρίτο οστό στην Τριάδα της Συμπίεσης είναι το σφηνοειδές. Το σφηνοειδές βρίσκεται πίσω από τους οφθαλμικούς κόγχους και αρθρώνεται σχεδόν με όλα τα οστά του κρανίου. Ίσως η πιο σημαντική άρθρωση του σφηνοειδούς είναι με το ινιακό στη σφηνο-ινιακή συγχόνδρωση. Ιστορικά, θεωρήθηκε σύμφυση αλλά ο Dr. Upledger διαπίστωσε ότι δομικά η άρθρωση αυτή είναι συγχρόνδρωση και συνεπώς είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από τις εντάσεις των μαλακών ιστών και τα μοτίβα στρέβλωσης μέσα στην ενδοκρανιακή και τη νωτιαία σκληρά μήνιγγα.
Η Σκληρά Μήνιγγα είναι μία σκληρή, ανελαστική, υδατοστεγής μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό του κρανιακού θόλου και επίσης χωρίζεται σε ένα δεύτερο εσωτερικό στρώμα που σχηματίζει το σύστημα των ενδοκρανιακών μεμβρανών. Η Σκληρά Μήνιγγα εξέρχεται επίσης από το κρανίο και σχηματίζει το μηνιγγικό σάκο που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό. Εκτός από μια ισχυρή σύνδεση στο ινιακό τρήμα και στο ιερό οστό στο ύψος του Ι2 καθώς και μια μικρή προσκόλληση στα οπίσθια σώματα των αυχενικών σπονδύλων Α2 και Α3, ο μηνιγγικός σάκος πρέπει να λειτουργεί σχετικά ανεμπόδιστα μέσα στη σπονδυλική στήλη, δηλαδή να γλιστρά μέσα στους σπονδύλους. [1,4]
Ο μηνιγγικός σάκος, μαζί με τους πρόσθιους και τους οπίσθιους διαμήκεις συνδέσμους, συνδέουν το ιερό οστό με το ινιακό.
Ο Θεραπευτής ΚρανιοΙερής θα αξιολογήσει σε λίγα λεπτά το σύστημά σας για πιθανή συμπίεση στα τρία σημεία: ιερό οστό, άτλαντα και σφηνοειδές οστό.
Η θεραπεία βασίζεται στο Πρωτόκολλο των Δέκα Βημάτων και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε τρία βήματα:
Φυσικά θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην κινητικότητα του Μηνιγγικού Σάκου μέσα στο κανάλι της Σπονδυλικής Στήλης, για αυτό θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική που λέγεται λίκνισμα και ολίσθηση του μηνιγγικού σάκου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάσουμε εντάσεις που μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε στο σώμα και πιθανόν να επηρεάζουν αρνητικά τη Σκληρά Μήνιγγα. Οι εντάσεις αυτές θα πρέπει να απελευθερωθούν ώστε να μην επανέλθει η συμπίεση σε μία από τις τρεις αρθρώσεις. Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία είναι μια ολιστική μέθοδος και σκοπός της είναι να βρει το αίτιο και να το αντιμετωπίσει, ώστε το αποτέλεσμα της θεραπείας να είναι μόνιμο.
Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά βλέπω ασθενείς στην κλινική μου που έρχονται για ποικίλα συμπτώματα. Όμως, μετά την αξιολόγηση, διαπιστώνω ότι έχουν την τριάδα της συμπίεσης/ κατάθλιψης στο σύστημά τους.
Υποθέτω ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής συμβάλλει περισσότερο στην δημιουργία συμπιέσεων. Αν κάθεστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή είναι πιθανό να συμπιέζετε τον άτλαντα. Κι αν κάθεστε πολλές ώρες σε καρέκλα είναι πολύ πιθανό να συμπιέζετε το ιερό οστό. Τα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19, η τηλε-εργασία , η τηλε-εκπαίδευση, η έλλειψη άσκησης είναι μερικοί παράγοντες που μπορεί να επιτείνουν τα συμπτώματα.
Ωστόσο πολλοί από τους ασθενείς που βλέπω στην κλινική είχαν πριν από πολλά χρόνια έναν τραυματισμό, μια επέμβαση, ένα πέσιμο πάνω στο ιερό, ένα τρακάρισμα και μετά από χρόνια η συμπίεση από το ένα οστό μεταφέρθηκε και στα άλλα δύο. Τώρα αρχίζουν να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, έντονη κόπωση, έλλειψη ενέργειας για να ξεκινήσουν την ημέρα τους και κακή διάθεση.
Ευτυχώς είναι πολύ απλό να διαπιστώσουμε αν αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην τριάδα της συμπίεσης. Όπως λέει ο Dr. Upledger “όταν αυτή η τριάδα της συμπίεσης είναι η αιτία της κατάθλιψης, η διάθεση γίνεται συχνά πιο ανάλαφρη, καθώς επιτυγχάνεται η θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπιέσεων.”
Κλείστε μία συνεδρία με τον Κυριάκο Καραμπατζιάκη, OT, CST, επιστημονικό υπεύθυνο του Upledger Institute Greece. Η κλινική μας είναι ανοικτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ενάντια στη διασπορά του COVID-19.
Καλέστε μας στο 215.535.6688
Ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά εδώ