Lymphatic vessels in brain | Ui Greece

Τα Εγκεφαλικά Λεμφαγγεία – ο Νέος Δρόμος για την Θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Εμβοές απεικονίζονται σαν σφίγγες γύρω από αυτί
Πως βοηθά η ΚρανιοΙερή θεραπεία τις εμβοές;
16 Ιανουαρίου, 2020
6 Σημεία για την Υγεία του Εγκεφάλου
20 Απριλίου, 2020

Τα λεμφικά αγγεία που καθαρίζουν τον εγκέφαλο από επιβλαβή υλικά, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης , σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Τα αγγεία φαίνεται να μεταφέρουν προηγουμένως άγνωστα μηνύματα από τον εγκέφαλο στο ανοσοποιητικό σύστημα που τελικά προκαλούν τα συμπτώματα της νόσου. Το μπλοκάρισμα αυτών των μηνυμάτων μπορεί να προσφέρει στους γιατρούς έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης μιας πιθανώς καταστροφικής κατάστασης που πλήττει περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα.

Η ανακάλυψη προέρχεται από το εργαστήριο ερευνητών UVA που εντόπισαν τα λεμφικά αγγεία που περιβάλλουν τον εγκέφαλο, αγγεία που τα βιβλία επέμεναν εδώ και καιρό ότι δεν υπήρχαν. Σε μια συναρπαστική δημοσίευση, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα αγγεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά, πιθανότατα, σε πολλές άλλες νευροφλεγμονώδεις ασθένειες και σε επικίνδυνες εγκεφαλικές λοιμώξεις. “Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα σήμα που έρχεται από τον εγκέφαλο στους λεμφαδένες και λέει στα ανοσοκύτταρα να επιστρέψουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας την παθολογία της [πολλαπλής σκλήρυνσης]”, δήλωσε ο ερευνητής Antoine Louveau, PhD, του Τμήματος Νευροεπιστημών του UVA και του Κέντρο για την Ανοσολογία του Εγκεφάλου και τα Γλοία (BIG). «Αυτή είναι μια σημαντική απόδειξη ότι αξίζει τον κόπο να εξερευνήσουμε το ρόλο αυτών των αγγείων σε διάφορες νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.»

Αναστολή της εξέλιξης της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Οι ερευνητές στο UVA, με επικεφαλής τον Jonathan Kipnis, PhD, μπόρεσαν να εμποδίσουν την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ποντίκια στοχεύοντας τα λεμφικά αγγεία που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Χρησιμοποίησαν πολλές στρατηγικές για να μπλοκάρουν τα λεμφοκύτταρα ή να τα καταστρέψουν με λέιζερ ακριβείας. Όλα οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα: μείωση του αριθμού των καταστρεπτικών ανοσοκυττάρων ικανών να προκαλέσουν παράλυση.
«Η ιδέα ήταν να αποφευχθούν ευρύτερες βλάβες στο νευρικό σύστημα», δήλωσε η ερευνητής Jasmin Herz. “Εάν η επικοινωνία της φλεγμονής του εγκεφάλου μέσω λεμφικών αγγείων είναι η βασική αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, οι θεραπείες που στοχεύουν αυτά τα αγγεία θα μπορούσαν να είναι κλινικά σημαντικές.”
Το μήνυμα από τον εγκέφαλο που φαίνεται να προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας παραμένει ελάχιστα κατανοητό. Οι ερευνητές μπορούν να πουν ότι το μήνυμα αποστέλλεται και επίσης μπορούν να ισχυριστούν ότι αυτό το μήνυμα λέει τι να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη ποιον μηχανισμό χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να το στείλει. «Νομίζω ότι το επόμενο βήμα αυτής της συγκεκριμένης έρευνας είναι να προσδιορίσουμε τί είναι αυτό το σήμα. Είναι ένα κυτταρικό σήμα, είναι ένα μοριακό σήμα; ” λέει ο Louveau. “Και μετά να προσπαθήσουμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα σε αυτό το σήμα.”
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αφαίρεση των αγγείων δεν σταμάτησε εντελώς τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό υποδηλώνει ότι μάλλον υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν ρόλο – και πολλά περισσότερα για να εξερευνήσουν οι επιστήμονες.

Μια σημαντική απόδειξη της Θεώρησης

Η νέα έρευνα της UVA προσφέρει μια σημαντική θεώρηση για τη λειτουργία και το ρόλο των λεμφικών αγγείων που συνδέουν τον εγκέφαλο με το ανοσοποιητικό σύστημα. Στους περισσότερους τομείς, λειτουργούν ακριβώς όπως θα περίμεναν οι επιστήμονες – ακριβώς όπως τα άλλα λεμφικά αγγεία του σώματος.
«Τα μηνιγγικά λεμφικά αγγεία είναι αρκετά μικρά σε σύγκριση με άλλα λεμφαγγεία στο σώμα και εμείς και άλλοι αναρωτηθήκαμε αν αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ποσότητα και το μέγεθος του φορτίου που μπορούν να περάσουν», λέει ο Herz. «Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, δεν άλλαξαν πολύ σε μέγεθος ή σε πολυπλοκότητα, αλλά αυτό που ανακαλύψαμε και ήταν πραγματικά συναρπαστικό, ήταν ότι επέτρεψαν την κυκλοφορία ολόκληρων ανοσοκυττάρων μέσω αυτών και βρήκαμε τις μοριακές ενδείξεις για αυτό».

Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα του εργαστηρίου υπογραμμίζει επίσης την πολυπλοκότητα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί όταν προσπαθούν να χειριστούν τα αγγεία προς όφελος της ανθρώπινης υγείας. Για παράδειγμα, ο αποκλεισμός των αγγείων είχε ένα όφελος στο μοντέλο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά το εργαστήριο έδειξε επίσης ότι η υγιής λειτουργία των αγγείων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της νόσου του Alzheimer και για την πρόληψη της μείωσης γνωστικών ικανοτήτων που έρχεται με την ηλικία.
Αυτό σημαίνει ότι η αναστολή της εξέλιξης της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας δεν είναι πιθανά τόσο απλή όσο η παρεμπόδιση της ροής μέσα στα αγγεία. Υποδηλώνει επίσης ότι πιθανώς δεν υπάρχει καμία θεραπευτική προσέγγιση που να λειτουργεί για κάθε νευρολογική διαταραχή. Αλλά η αναδυόμενη σημασία των αγγείων προσφέρει στους γιατρούς μια συναρπαστική νέα οδό για την αντιμετώπιση των νευρολογικών παθήσεων.

«Η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε μεγάλες νευρολογικές διαταραχές μέσω θεραπευτικού χειρισμού περιφερειακών δομών, όπως τα λεμφικά αγγεία, είναι απίστευτα συναρπαστική. Μέσω της συνεργασίας μας με την PureTech Health, ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαστηριακά ευρήματα για να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών μια μέρα. ”

Ο Kipnis υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία PureTech Health για να διερευνήσει τις πιθανές κλινικές εφαρμογές των ανακαλύψεών του.

Αυτό το άρθρο έχει αναδημοσιευτεί από υλικό που παρέχεται από το University of Virginia Health System. Σημείωση: το υλικό έχει υποστεί επιμέλεια ως προς το μήκος και το περιεχόμενο. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε την πηγή.
Πηγή: Kipnis et al. CNS lymphatic drainage and neuroinflammation are regulated by meningeal lymphatic vasculature. Nature Neuroscience, 2018; DOI: 10.1038/s41593-018-0227-9